Energetický certifikát pri predaji, prenájme, rekonštrukcii alebo kolaudácii domu

04.06.2015 08:19

POZOR NA LEGISLATÍVNU POVINNOSŤ!

 

PREDÁVATE, PRENAJÍMATE, REKONŠTRUUJETE

ALEBO KOLAUDUJETE DOM?

 

Na splnenie svojej zákonnej povinnosti potrebujete

ENERGETICKÝ CERTIFIKÁT

 

 

Povinnosť energetickej certifikácie sa vzťahuje na občanov i firmy, konkrétne na majiteľov nových stavieb v štádiu pred kolaudáciou, vlastníkov nehnuteľností určených na predaj alebo prenájom a tiež na majiteľov rekonštruovaných budov, ktoré prešli napríklad zateplením fasády alebo strechy, realizovala sa nadstavba, či došlo k výmene okien alebo dverí.

 

Energetický certifikát sa vyžaduje ku dňu začiatku kolaudácie (pri novostavbe alebo rekonštrukcii), pri uzavretí zmluvy o predaji alebo nájme alebo do 2 mesiacov od zániku platnosti pôvodného certifikátu. Majiteľ rodinného domu musí aj v inzeráte na jeho predaj alebo prenájom uviesť ukazovateľ celkovej energetickej hospodárnosti z energetického certifikátu.

 

To platí aj v prípade ponuky v realitnej kancelárii. K žiadosti o stavebné povolenie sa však musí podľa zákona o energetickej hospodárnosti budov pripojiť iný špecifický dokument - energetický posudok.

 

Pri zanedbaní povinností súvisiacich s energetickým certifikátom hrozia vlastníkom budov sankcie do 2000 eur, v prípade podnikateľov až do výšky 3000 eur.

 

Viac informácií nájdete na www.sse.sk/certifikat